En ny era för den gamla skånelängan

När Carina och Mikael Arneryd bestämde sig för att flytta ut till sommarhuset på heltid, valde de att bygga om den gamla skånelängan för att den skulle passa deras liv året om. Fler fönster och en öppnare planlösning bidrog till en ljusare och luftigare bostad. Och med det påbyggda Victoria-orangeriet förlängs utesäsongen med flera månader.

Här i den gamla skånelängan strax utanför Sjöbo tillbringade Carina Arneryd barndomens alla sommarlov och jular. Så småningom blev det ett sommarparadis även för hennes och maken Mikaels tre barn. Banden till huset och platsen är starka och när barnen flyttat hemifrån bestämde sig paret för att flytta ut från stan på heltid. – Men vi kände att vi ville anpassa huset för ett liv året om. Det behövde isoleras och vi vill få in mer ljus och luft i rummen som var ganska små och mörka, berättar Carina. Men hur anpassar man en klassisk skånelänga till ett modernt liv utan att förstöra den speciella karaktären? Familjen spånade och skissade och även de tre vuxna barnen engagerade sig. En del av svaren hittade de i Qvesarums showroom i Slogstorp.

– Jag har alltid gillat sortimentet och nu kändes det helt rätt för det här huset, säger Carina.

Åsa Thunberg på Qvesarum blev ett bollplank i processen. Bland annat när det gällde val av fönster och hur de skulle placeras. Åsa minns särskilt planeringen av den nya matsalsdelen som familjen byggt till mot norr.
– Jag kom dit när man slagit upp ett stort hål i den norra väggen för att påbörja tillbyggnaden. Där var en fantastisk vy mot hagar och fält och det kändes självklart att vi skulle ta vara på det och satsa på många fönster.
Med taket öppet upp i nock, tio spröjsade fönster och en dubbel glasdörr mot trädgården känns den nya matsalen som en ljus och luftig veranda. Den nya utsikten inspirerade också till en satsning på trädgården med klassiska gångar och blommande rabatter.

Ett kök som passar huset

Även köket, som ligger i huslängans västra del behövde uppdateras för att bli mer funktionellt. Men precis som i övriga huset var man mån om att det skulle ha en stil som stämde med husets ålder och karaktär. Valet föll på ett Qvesarumkök som kunde anpassas till rummets förutsättningar. Här låg sedan lång tid tillbaka ett gammalt tegelgolv.
– När vi började riva väggar förstördes tyvärr golvet, men då kunde vi ersätta med Qvesarums handslagna tegelgolv, berättar Carina.

En plats för avkoppling

I vardagsrummet tronar en stor öppen spis i gråsten som Carinas föräldrar en gång i tiden murade upp av stenar som de själva grävt upp ute på fälten. Då som nu sprider spisen värme och skön stämning när man slår sig ner i sofforna framför.
För hela familjen är huset en plats för avkoppling och samvaro.
– Att komma hem hit är lite som att åka på retreat, säger sonen Peter som bor i Stockholm.
För Carina och Mikael har livet på landet också lett till att de tillbringar mycket mer tid utomhus. Mikael spelar golf på banan som ligger ett stenkast från hemmet. Carina pysslar med sina Alpackor som går i hagen intill trädgården. Och så tar hon hand om sina växter och odlingar – i orangeriet frodas tomater.

Den fantastiska vyn mot omgivande hagar och fält gjorde det självklart för familjen att satsa på många fönster.

Ombyggnaden blev ett gemensamt familjeprojekt där även Carinas och Mikaels vuxna barn, Peter, Rebecka och Philip, kände stort engagemang.

Handslaget golvtegel rött

Till det nya köket valde Carina och Mikael Qvesarums modell Gotland och handslaget tegel till golvet. Spisen är placerad i köksön mitt i rummet så att den som lagar mat har kontakt med övriga huset.

Brantevik pardörr oljad teak

Ytterdörren är Qvesarums pardörr Brantevik i oljad teak.

Orangeri Victoria

Orangeriet Victoria fungerar som utbyggnad till familjens Skånelänga och förlänger utesäsongen.

Orangeri Victoria

Den oljade teaken är FSC-märkt och kommer att åldras vackert.

Uteliv i orangeriet

Satsningen på ett orangeri handlade om att förlänga utesäsongen, att kunna vara ”nästan” ute även när det regnar och blåser. Men det skulle ligga så nära huset som möjligt och så blev det verkligen.
– Åsa kom med förslaget att vi skulle bygga ihop orangeriet med huset och det blev verkligen lyckat. Det är så lätt att gå ut hit och under sommarhalvåret är det här både vardagsrum och matrum.
Orangeriet Victoria i FSC-märkt teak är på 15 kvm men har här förlängts med en passage som förbinder det med huset. Carina och Mikael har inrett med vackra äldre möbler och mattor som bidrar till en varm och ombonad känsla. I fönstren står vacker keramik som Carinas föräldrar köpte av den lokala keramikern Elfstrand på 1940- och 50-talet.
– Många möbler och detaljer i vår inredning har funnits i det här huset så länge jag kan minnas. De hör hit, konstaterar Carina.

Idag är det gamla släkthuset ett 200 kvm stort, ljust och modernt hem med gott om plats för familj och vänner. Men karaktären och husets hjärta är intakt, tycker hela familjen.

– Det har varit en tidskrävande process så klart, men resultatet är bättre än vi någonsin hade kunnat tänka oss.