Modernt hus på historisk grund

I Peder och Mariannes faluröda sörmländska hus möts två världar. Klassiska naturmaterial och färger mixas med modern byggteknik och miljösmart uppvärmning. Resultatet är ett harmoniskt hem med låga driftskostnader och hög komfort.

På en södervänd slänt, mitt i det sörmländska jordbrukslandskapet, ligger ett falurött hus med milt gråmålade fönster och en ockragul dörr. Huset är bara ett par år gammalt men ger ändå en klassisk och tidlös känsla. Här bor Peder och Marianne Bergman, som efter flera husrenoveringar valde att bygga nytt när livet tog en ny vändning.

– Vi bodde på Öland när våra barn ärvde ett 1700-talstorp i Sörmland och erbjöd oss att bygga ett hus på tomten intill deras, berättar Marianne.

Paret trivdes på sin öländska gård, som de renoverat från grunden, men lockades av att komma närmare barn och barnbarn – och kanske också av att ge sig på ett helt nytt husprojekt …

– Vi älskar gamla hus och har alltid varit intresserade av byggnadsvård, men här kunde vi tänka hållbarhet och sunda material redan när vi började rita på det nya huset.

Genomtänkt byggprocess

För båda två var det viktigt att huset smälte in miljön och passade ihop med det gamla torpet. Samtidigt skulle det vara funktionellt och bekvämt med hela bostadsytan i ett plan. Ett stort badrum och praktiskt kök stod också på önskelistan. När ritningarna började ta form hittade man en husproducent i Småland som kunde bygga takstolar och ytterväggar i moduler i sin fabrik.

– Det blev ett vädersäkert och ekonomiskt sätt att bygga och själva monteringen tog bara två dagar, förklarar Peder.

Att huset skulle vara välisolerat och miljömässigt hållbart var självklart för paret när de nu byggde nytt. De 45 cm tjocka väggarna är isolerade med trä och cellulosa och som uppvärmning valde man bergvärmepump. En klassisk kakelugn kompletterar och bidrar med stämning. Dessutom satsade man på ett ventilationssystem som återvinner värmen i inomhusluften.

– Det ger en fantastisk luftkvalitet och är enkelt att justera när vi till exempel reser bort.

På en södervänd slänt, mitt i det sörmländska jordbrukslandskapet, ligger ett falurött hus med milt gråmålade fönster och en ockragul dörr.

Vid nybyggnationen av huset ansåg paret att var det viktigt att huset smälte in miljön och passade ihop med det gamla torpet.

Pardörren är en måttanpassad dörr med överljus.

Peder och Marianne kom i kontakt med Qvesarums sortiment redan för flera år sedan när de renoverade sin gård på Öland.

Kommod Fredman dubbel

Kommoden i badrummet är modifierad utifrån Qvesarums kommod Fredman.

Noga utvald inredning

Vid husets ena gavel ligger två sovrum och ett stort badrum medan den andra gaveln rymmer skafferi, teknikrum och groventré. Husets centrala del har öppen planlösning för kök och vardagsrum. Härifrån leder en dubbel glasdörr ut till trädgården. Båda ytterdörrar, gavlarnas halvmånefönster och badrumskommoden är levererade av Qvesarum. Peder och Marianne kom i kontakt med Qvesarums sortiment redan för flera år sedan när de renoverade sin gård.

– Trots att vi var lite krångliga där och gjorde många specialbeställningar, upplevde vi att Qvesarum var väldigt tillmötesgående och smidiga. Så när vi nu skulle bygga nytt var det självklart att vända oss till en leverantör som vi trivdes med och som vi visste höll hög kvalitet.

När alla viktiga inredningsval var gjorda var det dags att satsa på trädgården. Även här fick det intilliggande torpet och det gamla kulturlandskapet inspirera. I rabatten framför huset växer gammaldags perenner som fingerborgsblomma och liljor. En bit bort finns bärbuskar och odlingsbäddar. Trädgårdsgången med sin Ölandssten minner om den tidigare hembygden.

Marianne och Peder stortrivs i sitt hus och upplever att hela byggprojektet gick smidigt.

– Vi hade väldigt bra leverantörer och tack vare att vi kunde bo i torpet under arbetet så kunde vi snabbt och enkelt lösa problem längs vägen, summerar Peder.

Det egenritade hemmet går nu under namnet Nytorpet. Ett namn som ganska väl beskriver vad man har skapat – ett modernt komplement till det ursprungliga torpet.