Efter en omsorgsfull renovering har sekelskifteshuset ett nytt badrum i gammal stil

En grusväg kantad av bokskog, krokiga enar och pittoreska byar, leder oss hem till Pia. I utkanten av en liten skånsk by har Pia hittat hem i det praktfulla huset, byggt 1912. Sedan Pia tog över huset 2012 har det genomgått en förvandling från en 1950-talsrenovering till en smakfull kombination av charmen från byggåret kombinerat med Pias personliga stil. Att bygga ett nytt badrum i ett gammalt hus kan vara en utmaning. Här har Pia valt klassiska material och tidlös inredning med cementgolv, badkar, kommod och dusch- och badkarsblandare i tidlös stil från Qvesarum Byggnadsvård.

Välkommen in i Pias harmoniska och vackra badrum.

När huset uppfördes i början av 1900-talet var det otroligt pampigt och med dåtidens moderniteter. Under årens lopp har huset renoverats till mer ”modern” standard. När Pia Thomsen 2012 köpte huset påbörjade hon arbetet med att återställa den senaste renoveringen från 1950-talet till husets ursprung. Med personlig prägel, genuina material och tidsenlig stil har huset från 1912 återfått sin forna glans.

– Ambitionen har varit att skapa ett både praktiskt och modernt badrum som samtidigt harmonierar med huset, berättar Pia.

På golvet ligger ett vackert svart-vitt, mönstrat cementgolv med en fris i enfärgat svart. Cementgolv har funnits sedan urminnes tider, är både vackra och har en slitstark yta. De är även slitstarka, åldras vackert och fungerar bra ihop med golvvärme.

Lyxigt med både dusch och badkar.

I badrummet har Pia valt att ha både dusch och badkar, vilket känns otroligt lyxigt. Det extra djupa gjutjärnsbadkaret Grace är perfekt att sjunka ner i när höstmörkret faller och de skånska vindarna viner. Ett gjutjärnsbadkar har dessutom egenskapen att det håller badvattnet varmt länge eftersom godset i badkaret lagrar värmen.

Detaljerna är otroligt viktiga

För att skapa en tidsenlig känsla i ett nytt badrum i gammal stil är detaljerna otroligt viktiga. Att sätta in blandare i gammal stil till både dusch och badkar bidrar mycket till känslan i badrummet. Pia har valt duschblandare och badkarsblandare i klassisk stil i kromat utförande i modellerna Maxima och Lady (dsuchset) och Adams badkarsblandare. Den sistnämnda har utgått ur sortimentet men liknande finns fortfarande.

Gjutjärnsbadkar Grace

Katten Rosa uppskattar också det nya badrummet.

Badkarsblandare Lady krom Gjutjärnsbadkar Grace

Gjutjärnsbadkaret Grace är extra djupt och gör det möjligt att sjunka ner ordentligt i badkaret när vindarna viner och löven faller. Den tidsenliga badkarsblandaren Adams har utgått ur sortimentet men liknande finns, exempelvis badkarsblandaren Lady.

Kommod Annie Tvättställsblandare Lady hög krom

Badrumskommoden Annie i klassisk stil erbjuder gott om förvaring.

Tvättställsblandare Lady hög krom

Tvättställsblandaren Lady i krom med två vred.

Den klassiska badrumskommoden Annie med skiva i carerramarmor tillverkas i massivt trä och erbjuder gott om förvaring i både skåp och lådor.

Kommoden Annie rymmer alla badrumsattiraljer.

Även till tvättstället finns en blandare i klassisk stil. Många som ska välja badrumsblandare tycker att de moderna engreppsblandarna är otroligt smidiga och mycket enklare att använda än föregångarna med två vred. I Pias badrum finns uteslutande tvågreppsblandare men man vänjer sig snabbt att få in rätt temperatur med två vred.

Man vänjer sig snabbt vid en traditionell och vacker tvågreppsblandare.

Idag är det endast den gamla dörren med fanér som skvallrar om att det här badrummet, fram tills bara ett par år sedan, var i 1950-talsstil.