Fraktikon Fraktkostnad i webbutiken från 79 kr
Klarna ikon AAA kreditvärdighet ikon
Qvesarum Logotyp
Ikon för att aktivera sökfältet
Ikon för varukorgen 0
Varukorg 0 kr

Du har inte lagt några artiklar i varukorgen.























I TORNA-HÄLLESTAD BYGGDE KARIN OCH RICHARD SITT PARADIS

50-talsvillan såg inte så mycket ut för världen. Men läget uppe på höjden var vackert – och Karin och Richard Tell kunde se husets potential.

Idag har de förvandlat den gula tegelvillan till en modern putsad bostad med ståndsmässiga 3,10 i takhöjd, vackra stuckaturer och stora fönsterpartier som tillåter både ljuset och den omgivande grönskan att bli en del av rummet.

Det är en solig men lite blåsig dag i början av juni. Richard och Karin Tell tar emot på den stenlagda gången som löper längs framsidan av huset.

– Vi håller coronaavstånd, deklarerar de hjärtligt och syftar såklart på myndigheternas rekommendation om två meters avstånd till andra människor.

Det är en vår som ingen annan, med ett oberäkneligt virus som begränsar både vår rörlighet och våra sociala kontakter. För Richard och Karin Tell innebär det att de inte kan träffa familj och vänner på samma sätt som tidigare, men också att de får gott om tid att njuta av sitt nya hem – Villa Bokeberg – i utkanten av gemytliga Torna-Hällestad, strax utanför Lund.

Jag stannar upp och tittar på den smått majestätiska fasaden. Fyra spröjsade verandadörrar – 2,70 höga och 1,70 breda – symmetriskt utplacerade som i givakt på båda sidor om en oljad teakdörr i samma imponerande storlek.

LETADE EFTER NÅGOT ENKLARE

Vi slår oss ner på en av uteplatserna på husets trädgårdssida. Vinden tar tag i de höga trädkronorna och det prasslar sådär livfullt och hoppingivande i lövverket som det gör om våren. Sommaren står för dörren och medan Karin dukar fram kaffe och tårta pekar Richard ut väderstrecken.

– Där, i nordväst, ligger Skrylle naturreservat, och i den andra riktningen ligger Revingehed.

En man till häst rider förbi på andra sidan staketet. Han håller in hästen för en sekund och nickar åt Karin och Richard:

– Vad fint ni har gjort det här, verkligen vackert!

Det har gått fyra år sedan Karin och Richard Tell köpte den anspråkslösa gula tegelvillan. Efter 35 år på en gård med hästar och 40 tunnland mark, längtade de efter något som var enklare att ta hand om. Mindre underhåll och mer fritid.

– Tanken var att vi skulle köpa en tomt inne i byn och bygga nytt, vi hade redan börjat titta på olika alternativ när det här huset blev till salu, berättar paret.

De lade ett bud som accepterades av köparen. Det var lite på ”vinst eller förlust” konstaterar Richard, eftersom vi inte visste om vi skulle trivas här.

– Vi sa att vi testar, trivs vi inte så säljer vi det igen.

gardsplan

Fyra spröjsade verandadörrar – 2,70 höga och 1,70 breda – symmetriskt utplacerade som i givakt på båda sidor om en oljad teakdörr i samma imponerande storlek.

baksida

Mot husets ena gavel har Karin och Richard byggt till ett generöst, vinterbonat orangeri med fönster och dörrar i teak.

entredorr

En centralt placerad pardörr i oljad teak från Qvesarum stod på parets önskelista till huset.

uterom_inifran

Genom ett fyra meter brett vikdörrsparti kommer familjen ut i det 35 kvadratmeter stora och helglasade uterummet

kok_

Det platsbyggda köket i modell Gotland är ritat och tillverkat av Qvesarum.

kok02

En generös köksö med vask och stora arbetsytor skiljer köksdelen från matplatsen.

vardagsrum

Extra starkt blir intrycket i den kombinerade köks- och vardagsrumsdelen där ljuset flödar in.

VIKTIGT MED UTERUM

Karin och Richard skyndade långsamt, skissade och diskuterade planlösningar. Sakta men säkert växte känslan för hur de ville förändra huset fram. På önskelistan stod bland annat en ny entré i söder, med en centralt placerad pardörr i oljad teak från Qvesarum.

För det krävdes att man förlängde huset med sju meter. Det tidigare vardagsrummet skulle då bli en rymlig hall på närmare 35 kvadratmeter. Och i den tillbyggda delen av huset, i en öppen planlösning på drygt 80 kvadratmeter, planerades kök, matplats och vardagsrum.

På gaveln – som ytterligare en förlängning av huset – ritade Karin och Richard in ett stort uterum.

– Just uterummet var väldigt viktigt för oss, eftersom vi hade haft två uterum som vi tillbringat mycket tid i på gården, konstaterar Richard.

Ett och ett halvt år efter köpet var alla ritningar och bygglov klara, och för två år sedan startade renoverings - och ombyggnadsarbetet.

OVÄRDERLIG HJÄLP

Richard berättar att de flesta grundidéerna är deras egna, men att de fått ovärderlig hjälp med detaljerna och designen av bland annat fönsterpartier, uterum och kök av Qvesarums personal.

Egentligen var det inte alls tänkt att den storslagna söderfasaden med sina vackra verandadörrar skulle se ut som den gör idag, berättar Richard och Karin.

– Vi hade tänkt ersätta de gamla träfönstren med nya, underhållsfria fönsterdörrar i plast. Men när vi berättade det för vår kontaktperson på Qvesarum föreslog han att vi skulle ta upp större hål i fasaden och sätta in fönsterdörrar i teak istället, berättar Richard.

En klockren idé skulle det visa sig. Och när man idag betraktar huset från utsidan är det svårt att tänka sig hur det skulle ha sett ut utan de stora verandadörrarna i oljad teak.

Från insidan är intrycken minst lika storslagna. Ljuset flödar in och de vackra grönskande omgivningarna blir som en förlängning av rummet.

VACKER SPRÖJS

Extra starkt blir intrycket i den kombinerade köks- och vardagsrumsdelen. Från den rymliga hallen, som försetts med både kakelugn och en egen sittgrupp, kliver man in i tillbyggnaden genom ett vackert spröjsat dörr- och fönsterparti. Karm- och dörrspeglarna är de samma som i det platsbyggda köket, som även det kommer från Qvesarum, förklarar Richard.

En generös köksö med vask och stora arbetsytor skiljer köksdelen från matplatsen. Andra halvan av det öppna rummet utgörs av vardagsrum.

Från köket och vardagsrummet har Karin och Richard verandadörrar som tar dem direkt ut till uteplatser på båda sidor om huset, och genom ett fyra meter brett vikdörrsparti kommer de ut i det 35 kvadratmeter stora och helglasade uterummet.

GILLAR PROJEKT

Arbetet med renovering och ombyggnad tog ganska exakt ett år. Då hann Karin och Richard även med att byta takpapp och lägga nya tegelpannor på hela huset. En del jobb återstår ännu, bland annat ska garaget byggas till och sovrum och toalett på husets ovanvåning byggas om.

För de numera pensionerade entreprenörerna och egna företagarna är projekten inget som känns stressande. Tvärtom, säger de.

– Vi tycker fortfarande om att ha saker att pyssla med, bara det inte blir för mycket. De stora och tunga jobben överlåter vi åt andra.


Text & foto: Göran Engström

KÖP PRODUKTERNA